Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(3)
Forma i typ
Książki
(3)
Dostępność
dostępne
(3)
Placówka
Wypożyczalnia Dopiewo
(3)
Autor
Bawa Halilu Saeed
(1)
Jeżewska-Zychowicz Marzena
(1)
Pilska Magdalena
(1)
Snihur Stefan
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(1)
2000 - 2009
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(2)
Język
polski
(2)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Anoreksja
(1)
Bulimia
(1)
Dietetyka
(1)
Etyka biznesu
(1)
Odżywianie
(1)
Osobowość
(1)
Otyłość
(1)
Gatunek
Opracowanie
(1)
Podręcznik
(1)
3 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Dietoterapia. 1 / [aut. Sa'eed Bawa et al.]. - Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2015. - 227 stron : ilustracje ; 24 cm.
Forma i typ
Temat
Gatunek
Postęp w dziedzinie wiedzy na temat roli żywienia w zdrowiu i chorobie człowieka związany jest z rozwojem wielu dziedzin nauki, takich jak: biochemia, fizjologia, genetyka czy nauk rolniczych. Odpowiednie postępowanie dietetyczne jest niejednokrotnie integralnym, a nawet wyłącznym elementem terapii wielu jednostek chorobowych. Niniejszy podręcznik jest efektem pracy zespołu pracowników Zakładu Dietetyki, Katedry Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Przedstawione w nim zagadnienia są przedmiotem nauczania w ramach przedmiotu dietoterapia. Zawiera on informacje dotyczące ustalania zapotrzebowania energetycznego w różnych stanach chorobowych, a także zastosowania indeksu glikemicznego w dietoterapii. Spośród chorób przewodu pokarmowego opisano w nim postępowanie dietetyczne w takich schorzeniach, jak:: nieswoiste stany zapalne jelit, zespół jelita drażliwego, marskość wątroby oraz ostre i przewlekłe zapalenie trzustki. Przedstawiono również postępowanie dietetyczne w przewlekłych schorzeniach nerek, zarówno gdy zachowana jest jeszcze funkcja tego narządu, jak i w trakcie leczenia nerkozastęp-czego. Omówiono dietoterapię zespołu metabolicznego, dny moczanowej, postępowanie żywieniowe u osób, u których występuje nadwrażliwość pokarmowa, żywienie w chorobach nowotworowych oraz znaczenie składników żywności w rozwoju schorzeń neurodegeneracyjnych. (http://medbook.com.pl/ksiazka/pokaz/id/8403/tytul/dietoterapia-1-bawa-gajewska-kozlowska-lange-myszkowska-ryciak-wlodarek-sggw)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dopiewo
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dopiewo
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dopiewo
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Kp 3 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej